Mongol Derby 2018

In tien dagen tijd duizend kilometer afleggen over de Mongoolse steppe op half wilde paarden. Rouke Bloemsma (52) gaat in augustus de uitdaging van haar leven aan: ze doet mee aan de Mongol Derby, de zwaarste paardenrace ter wereld. Met haar deelname zamelt ze geld in voor Alzheimer Nederland. Een trektocht te paard door de ongerepte natuur staat al jaren op het verlanglijstje van ervaren ruiter Rouke Bloemsma. Ze maakte plannen voor avonturen in onder andere IJsland en Oekraïne, maar het bleef altijd bij plannen. Waarom gaat ze nu wel? En waarom de zwaarste paardenrace ter wereld? ‘De Mongol Derby is de ultieme manier om te testen hoe ver ik mijn eigen grenzen op fysiek en mentaal gebied kan verleggen. Omdat ik de jongste niet meer ben, wil ik daar niet langer mee wachten’, aldus Rouke.

Moeder met vasculaire dementie
Een andere reden om mee te doen is haar moeder, bij wie begin vorig jaar vasculaire dementie is vastgesteld. ‘Ik maakte me veel zorgen om haar, want ze woonde nog zelfstandig in een groot huis in het bos. Regelmatig moest ik ’s nachts naar haar toe omdat ze op de alarmknop had gedrukt, die ze altijd om haar nek droeg. Steeds vroeg ik me af waar ik haar zou aantreffen. In de tuin? Onderaan de keldertrap? Sinds een half jaar woont ze in een verpleeghuis. Ze wordt er goed verzorgd en heeft het naar haar zin. We hebben allebei meer rust en bovendien geeft het mij ook de ruimte om deze droom na te jagen. Nadat ik mijn moeder vertelde wat ik van plan ben, zei ze tegen me: ‘Dat heb je altijd al gewild. Je moet wel gezond blijven, want het is een groot avontuur’. Ze was zó trots toen er onlangs een interview met mij in de plaatselijke krant stond. Ik vind het fijn dat ze dit nu nog bewust kan meemaken. Ook daarom wil ik niet langer wachten.’

Kiezen paard is kwestie van geluk
Rouke hoort bij een select gezelschap: per jaar laten ze na een strenge sollicitatieprocedure slechts veertig deelnemers van over de hele wereld toe tot de race. Het zijn allemaal ervaren ruiters, want ze moeten de duizend kilometer over de steppe afleggen op half wilde paarden. Rouke: ‘We mogen tussen zonsopgang en zonsondergang rijden en wisselen elke veertig kilometer van paard bij één van de ‘horse stations’. Je moet daar in korte tijd kiezen uit een groep van ongeveer tachtig paarden. Het is dus een kwestie van geluk of je een goed paard kiest.’ Om zo weinig mogelijk aan het toeval over te laten, leert Rouke paarden ‘lezen’ zodat ze op gevoel een goed paard kan kiezen. ‘Om veertig kilometer lang over de steppe te kunnen galopperen, is het belangrijk dat je samen met het paard een team vormt.’ Omdat Rouke zich comfortabel wil voelen op welk paard dan ook, traint ze niet alleen haar eigen IJslanders. Ze rijdt ook op de paarden van Jeanette Wilhelm, lid van het Nederlandse endurance team. Ook op andere gebieden wordt Rouke bijgestaan. Fysiek wordt ze begeleid door Hans Heijmeskamp van Fysiotherapie Midden Veluwe. Marcel van der Togt, die onder andere Olympisch zwemkampioen Marcel van der Weijden begeleidde, is haar mental coach. En twee vriendinnen houden tijdens de race in augustus een logboek bij, zodat het thuisfont haar kan volgen. Daarnaast wordt een groot deel van Rouke’s materiaal en kleding gesponsord.

Meisjesdroom die uitkomt
Niet alleen het rijden op onbekende paarden over onbekend terrein is spannend, ook alles daar tussenin wordt een uitdaging. Rouke mag maar vijf kilo bagage meenemen. In haar kleine rugzak zit alleen het hoogst noodzakelijke: een gps-zender, brillen, een slaapzak, wat extra kleding, waterzakken en een reisapotheek. Slapen kan in een yurt bij één van de ‘horse stations’, bij de lokale bevolking of midden op de steppe onder de blote sterrenhemel. ‘De Mongol Derby is een ware uitputtingsslag: een derde van de deelnemers haalt de finish niet door botbreuken, ondervoeding of uitdroging. Daarom doe ik er alles aan om zo fit mogelijk aan de start te staan. Ik ben in 2016 al begonnen met krachttraining, hardlopen, zwemmen en natuurlijk heel veel paardrijden. Het komende half jaar staat mijn werk als interieurarchitect op een laag pitje, zodat ik me volledig kan focussen op de voorbereiding. Ik probeer zoveel mogelijk te plannen, maar vanaf de start ben ik tien dagen lang overgeleverd aan mijn eigen mentale en fysieke kracht, de paarden en de elementen van de natuur.’ Hoewel heelhuids thuiskomen het belangrijkste is, wil Rouke niets liever dan de race uitrijden. ‘Meedoen aan de Mongol Derby is een meisjesdroom die uitkomt. Het wordt ongetwijfeld een loodzware tocht die het uiterste van me zal vragen. Maar ik hoop er ook van te kunnen genieten.’

Breng deze actie extra onder de aandacht met een gave poster. Je kunt zelf de tekst bepalen en de poster vervolgens printen en overal ophangen. Iedereen kan een poster maken voor deze actie dus ook vrienden, familie, collega’s, de mensen uit je sportteam of klasgenoten. Hang de poster op in de supermarkt, bij winkels achter het raam, bij bedrijven of op school. Als je het vriendelijk vraagt en uitlegt waarvoor het is dan is het ophangen van een poster vaak geen probleem.

van totaal € 5.000 (54%)
Bekijk alle donateurs
25
20:36 uur
20-08-2018
35
19:14 uur
20-08-2018
Voor Rouke haar fantastische prestatie op de Mongol Derby. TOP
100
22:49 uur
17-08-2018
Om 2 redenen: Rouke en haar moeder zijn heel oude bekenden. Ik vind het 'hart dat Rouke voor paarden heeft' prachtig. en ik bewonder haar voor het waar maken van haar 'meisjesdroom': deelnemen aan die razend moeilijke tocht over de Mongoolse steppe. Geweldig hoe ze zich heeft voorbereid: wat een kanjer! Ook was ik ontroerd door de foto van Rouke met haar moeder, die helaas lijdt aan de ziekte van Alzheimer. De liefde straalt er vanaf! Onderzoek kost geld, heel veel geld. Vandaar mijn donatie voor dit door Rouke gekozen doel.
10
00:11 uur
17-08-2018