100 kilometer roeien voor Alzheimer Nederland om geld in te zamelen

Welkom op de teampagina van team de Bonte Sok

 

Zoals de naam wellicht doet vermoeden zullen wij met ons team 100 kilometer roeien om geld in te zamelen voor Alzheimer Nederland.

Mijn naam is Kelly Vreeling, ik ben de Captain van dit roeiteam en 29 jaar oud. Ons team bestaat uit 10 leden, stuk voor stuk mensen die hetzelfde doel voor ogen hebben; roeien voor de Alzheimer Nederland.

Hieronder vertel ik mijn verhaal en de reden dat wij geld inzamelen voor dit fantastische goede doel!

 

Sinds 2010 heeft mijn vader de diagnose de ziekte van Alzheimer. Ik wil jullie graag meenemen in het beloopvan de ziekte en de gevolgen hiervan voor mij als mens maar vooral ook als dochter.

 

Tijdens de beginfase van de ziekte was ik een schoolgaande tiener. Mijn vader vergat steeds vaker dingen. Tevens kregen wij als gezin te maken met fases van ontkenning en achterdocht, wat erg heftig was. Dit was ook de periode waarin mijn vader zelf aangaf dat de wereld om hem heen te snel ging. Hij merkte zelf dat hij anders werd, wat enorm frustreerde.

 

Doordat mijn vader lang heeft meegedraaid in het ‘’normale’’ leven is het ziekteproces redelijk lang stabiel gebleven. Hij ging boodschappen doen met mijn moeder, ging mee naar verjaardagen en bleef samen met mij sporten (op dezelfde roeiers die wij nu ook gebruiken). Daarnaast ging hij lange tijd naar dagbesteding op een zorgboerderij.

 

Na een tijd ging het slechter, mijn vader werd tweemaal achter elkaar acuut verward. In de medische term wordt dit beschreven als een delier en is iets dat vaker voorkomt bij ouderen en bij mensen met dementie. Hij was dusdanig verward dat hij opgenomen werd in het ziekenhuis. In het ziekenhuis had hij mij nodig in de voor hem onbekende en beangstigede wereld. Ik was zijn herkenning en ben bij hem gebleven om hem te ondersteunen.

Het brein van mijn vader was zo kwetsbaar dat hij bij thuiskomst 10 stappen achteruitgegaan was. Wat hij voorheen nog zelfstandig lukt hem nu niet meer. Denk bijvoorbeeld aan douchen, toiletgang maar ook aankleden en zijn veters strikken.

In deze tijd hebben mijn moeder en ik hem samen ondersteund in het dagelijks leven en bij zijn dagelijkse verzorging. Al snel werd duidelijk dat we dit niet lang konden doorzetten en werd mijn vader ingeschreven voor een verpleeghuis op de psychogeriatrische (PG)afdeling. Dit was slikken, het is namelijk een gesloten afdeling en hij mag alleen de afdeling verlaten onder begeleiding. Na weken op de wachtlijst was het zover om mijn vader te verhuizen. Dit verliep niet erg soepel maar na enige tijd leek hij zijn draai te hebben gevonden. Zijn gedrag kan echter nog steeds erg wisselen.  

 

Ondertussen woont mijn vader al iets meer dan 2 jaar op de PG afdeling. Het moment dat hij mij niet meer herkende deed enorm veel pijn en is iets wat ik me altijdzal blijven herinneren.

Gelukkig zijn er ook mooie momenten; samen tuigen wij elke winter een kleine kerstboom op voor op zijn kamer.

Ook kijken we samen foto’s, vooral van vroeger, van de kinderen en kleinkinderen. Ik weet dat mijn vader voelt dat ik enorm veel van hem houd, zoals hij ook van mij houdt. Hij kan het alleen niet meer aangeven.

 

De ziekte van Alzheimer is een vorm van dementie.Helaas is het tot op de dag van vandaag een ziekte die niet te genezen is. Het is een ziekte die onze geliefden kan treffen, waarbij het vreselijk moeilijk is om alleen toe te kunnen kijken.

Om deze reden gaan wij als team 18 April 2020 samen 100 km roeien om zoveel mogelijk geld op te halen, zodat er onderzoek gedaan kan worden naar alle vormen van dementie. 

In de hoop dat er meer inzicht komt in de oorzaak, preventie, behandeling en ondersteuning van dementie.

 

Bedankt dat je dit hele verhaal hebt gelezen, geweldig!

 

Doneer jij ook?

 

Team de Bonte Sok

Met dan aan Team Schreiber voor de sponsor donatie: https://www.team-schreiber.com/


Met dank aan Lasbedrijf John Tamis voor de sponsor donatie: https://www.lasbedrijf-tamis.nl/

 

Met dank aan Autoschade bedrijf k.vanoudenaren b.v. voor de sponsor donatie: https://oudenaren.nl/

Breng deze actie extra onder de aandacht met een gave poster. Je kunt zelf de tekst bepalen en de poster vervolgens printen en overal ophangen. Iedereen kan een poster maken voor deze actie dus ook vrienden, familie, collega’s, de mensen uit je sportteam of klasgenoten. Hang de poster op in de supermarkt, bij winkels achter het raam, bij bedrijven of op school. Als je het vriendelijk vraagt en uitlegt waarvoor het is dan is het ophangen van een poster vaak geen probleem.

van totaal € 5.000 (75%)
Bekijk alle donateurs
60
09:11 uur
23-03-2020
Namens de afdeling PTC van TATA steel.
50
12:30 uur
15-03-2020
Heel veel succes met het roeien en deze geweldige actie. De Wilde Zwanen
5
18:54 uur
11-03-2020
10
09:48 uur
11-03-2020
Omdat mijn moeder dement word en dan komt het heel dichtbij en dan pas besef je dat er meer onderzoek naar gedaan moet worden.