15.000 km Fietsen voor het vrouwenbrein

Erik Julsing

Opgehaald

4.095
40% bereikt van mijn streefbedrag € 10.000

Als een kind pak ik oma bij haar arm en hijs ik haar in haar jas. Waterlanders stromen als een ongenode gast over haar wangen. ‘Mama is dood’, snikt zij. Met haar bonte zakdoek droog ik haar wangen. Dat ik haar als haar kleinzoon zo moet betuttelen, alsof ik haar moeder ben, doet me zeer.

Het hier en nu speelt sinds een tijdje een spelletje met het geheugen van mijn oma.   
Zij kijkt de wereld in door de filter van het verleden. Zij leeft in schaduwtijd.
Heel lang kon zij dat verbloemen en maakte een grap op het moment dat de werkelijkheid haar betrapte. 

‘Fijn dat je er bent meisje’, zegt zij meestal tegen mijn moeder die dan bij binnenkomst een snoepje en een knipoog krijgt. Eerst moest ik daarom lachen. Nu kijkt zij mijn moeder met doffe wereldvreemde ogen aan.

Vandaag is het de laatste keer dat we een ommetje doen. ‘Stap maar over de drempel’, zeg ik tegen de schuifelende gestalte die naast mij loopt.

Morgen is de grote verhuisdag.
Vanaf dan zal zij dwalen in het zorglandschap en aan deuren rammelen die nooit meer open gaan. Haar brein zal haar steeds meer verlaten, zij zal een geest worden in haar eigen lichaam en als een foetus opgerold sterven in haar eigen eenzame armen.      

Vind jij dementie ook zo’n vreselijke ziekte?

Ik heb het 2 keer van dichtbij meegemaakt  en daarom kom ik in actie voor Alzheimer Nederland. ‘Voorkomen is beter dan genezen’ geldt voor de meeste vormen van dementie. Wanneer je een beetje gezond leeft en voldoende beweegt, wordt de kans dat je Alzheimer krijgt veel kleiner. Je hoeft natuurlijk echt niet binnen een maand heen en weer te fietsen naar Spanje, zoals ik, om dit te bewerkstelligen!

Jouw steun is hard nodig, want maar liefst 280.000 mannen en vrouwen in Nederland hebben een vorm van dementie. In 2040 zal dit aantal opgelopen zijn naar een half miljoen. Wat verder super beangstigend is, is dat 1 op de 3 vrouwen Alzheimer zal krijgen en vermoedelijk ook zal sterven aan bijkomende aandoeningen van deze vreselijke ziekte. Daarom ga ik 5000 km in 4 weken fietsen om een onderzoek te financieren die zich richt op de vraag waarom zo ontzettend veel vrouwen Alzheimer krijgen. Dit onderzoek richt zich op preventie en behandeling.

Ik ben dankbaar dat mijn fantastische vrouw, Cato Pater, mij alle ruimte geeft om dit ietwat idiote avontuur aan te gaan. De 100colstocht is de zwaarste tocht ter wereld.En om dit te overtreffen ga ik ook nog op de fiets naar de start in Straatsburg.

Dus steun mijn actie met wat jij kan missen! Alle beetjes helpen en zo werken we samen aan een toekomst zonder dementie. Dankjewel!

 p.s. Er is nog ruimte op mijn fietsshirt, overigens heb ik al één shirtsponsor gevonden.

Hartelijk dank hiervoor!